Tökéletes olasz gnocchi

2017. október 06. 18:00 - Only Women

img_4842.jpg

A mostani bejegyzésben számomra egy nagyon kedvelt ételt fogok bemutatni, amit rendkívül sokféleképpen lehet variálni. Vegetáriánusok is és az igazán húsimádók is tudnak a maguk ízlésének megfelelőt találni. Na de, hogy mi is ez? A gnocchi, az olaszok világhírű burgonyás nokedlije. Kiejteni "nyokkinak" kell nem pedig "gnoccsinak". Tudom viccesen hangzik, de így a helyes. Ez hasznos lehet, ha étteremben szeretnétek ilyet enni, nehogy úgy járjatok, mint én, hogy majdnem, hogy szemközt nevetnek titeket. :D Az elkészítése nem igényel különös főzési tudást, szerintem nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók a gnocchihoz (3-4főre):

  • 2 nagyobb burgonya/ 0,5kg burgonya
  • 150 g finomliszt (természetesen, ha úgy ítéled meg lehet még hozzá tenni)
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál só

3_1.jpg

Első lépésben a krumplit héjájában megfőzzük és még langyosan megpucoljuk, de nem forrón! Ha túl forró a krumpli több lisztet fog felvenni és tudjátok, az mind felesleges szénhidrát bevitel lenne. De mivel krumplinyomóval össze kell törnünk így az se jó, ha hidegen tesszük ezt meg. Ha sikeresen összenyomtuk a krumplit, jöhet a liszt amit hozzáadunk, és az egy darab egész tojás és természetesen a só. Ezeket jól összegyúrjuk, akkor jó a tészta ha már éppen nem rag.

Ez idő alatt lehet, hogy célszerű feltenni egy nagy fazék vizet forrni, amibe egy kevéske sót teszünk. Én személy szerint nem szoktam a vízbe olajat tenni, de aki szeretne nyugodtan tegyen bele egy keveset.

A tésztából kezdjünk el apró kis gombócokat formálni, úgy, hogy az ujjaink között megsodorjuk. Ha nehezen boldogulnánk vele a kezünket közbe lisztezhetjük azért, hogy nehogy a fele a kezünkhöz tapadjon. A kis gombócokat kicsit kilapítjuk és villával egy picit rányomunk, aminek igazából a lényege az esztétika, hogy jobban mutasson. Én ezt a mennyiséget kb. 3-4 adagban szoktam kifőzni a lobogó fazékban, de ez függ az edényünk méretétől. Közben a kis gnocchikat formázhatjuk tovább. Ha feljött az első adagunk, szűrőkanál segítségével kiszedegetjük őket és mehet a következő adag.

2_1.jpg

Én mielőtt tálalom egy kis olajon megszoktam pirítani, én jobban szeretem így, mert az állaga is jobb lesz és esztétikusabban is néz ki. Szerintem érdemes így is kipróbálni, ha eddig még így nem ettél. Enyhén aranybarnára pirítom én mind a két oldalát. Minimális olajat kell csak alátenni, azt is csak azért, nehogy leragadjon.

És akkor jöjjön a szósz. Nekem a paradicsomos és a sajtos a kedvencem, amit le is írok nektek, hogy hogyan tudjátok elkészíteni, ami szintén nem bonyolult és nem is idő igényes.

Paradicsom mártás hozzávalói:

  • 1 doboz olasz sűrített paradicsom (0,5liter)
  • 2 kisebb fej vöröshagyma dinsztelve
  • 2 teáskanál bazsalikom
  • bors

A hagymát felkockázod apróra és megdinszteled, majd ráöntöd a paradicsom pürét és mehetnek is bele a fűszereket. Hagyod, hogy egy kicsit összeforrjon, majd voilá kész is a paradicsom mártás. Kitálalod a gnocchit majd nyakon öntöd annyi mártással amennyivel szeretnéd, a tetejére pedig reszelhetsz sajtot is.

TIPP: A paradicsom mártásba a húskedvelőknek tudom ajánlani a darált húst, nagyon jól passzol hozzá akár egy kis szeletelt gombát is lehet bele tenni.

Tejszínes sajtszósz hozzávalói:

  • 2dl tejszín (nálam ez laktóz mentes szokott lenni)
  • 0,5-1 dl víz
  • 20-25 dkg sajt (mindenki ízlésére bízom, lehet füstölt, ementáli, trappista...stb)
  • bors

A tejszínt a vízzel, a sóval és a borssal felmelegítjük, hozzáadjuk a lereszelt sajtot és addig kevergetjük még az igazán krémes állagot el nem éri és amíg a sajt teljesen el nem olvad. Ez körülbelül 5 percet vesz igénybe.

img_4838.jpg

TIPP: A tejszínes sajtszószba bátran tehetek akár felkockázott gépsonkát vagy ebbe a mártásba is tökéletesen passzol a gomba. Ha igazán ínyenc vagy érdemes kipróbálni a spenótos változatot is. A spenót leveleit alaposan megmosod majd blansirozod (tetszés szerint össze lehet turmixolni) és végül hozzá adod a tejszínes mártásodhoz. Természetesen érdemes az ízeket összeforralni

Gyors TIPP: Ez a zacskós verzió. :) Nem nagyon vagyok a zacskós megoldások híve, mivel általában műíz társul az utóízzel, de egyszer a Sparban egy kóstoló standnál ettem először és nekem már ott nagyon megtetszett. A Maggi sajtszósz alapja elnyerte a zacskós kategóriában az első helyet. Nem kell hozzá más csak tejszín. Össze kell főzni a két alapanyagot ez mindössze max 5 perc alatt meg van. Érdemes kipróbálni!

shottype1_328x328.jpg

 

Mivel a variációknak még a képzeletünk se szab határt, legyetek bátrak és írjátok meg kommentben, hogy ti milyen gnocchit próbáltatok ki, milyet etettek, melyik ízlik a legjobban. Instagramra, ha feltöltitek a képet, jelöljétek be a képen az instagram oldalunkat. Kövessetek Facebookon is, hogy mindig értesüljetek a legújabb bejegyzésről! ;)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlywomen.blog.hu/api/trackback/id/tr9512921983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása