Halloween-i őrület

2017. október 27. 07:00 - Only Women

Készüljünk együtt egy haláli partyra!

koll.jpg

Lassan, mint minden évben eljön egy ünnep, ami szerintem Magyarországon is egyre nagyobb divat. Mindenki látott már olyan filmet, amelyben a kisgyerekek rohangálnak házról házra kísértet vagy valami félelmetes jelmezben, így gyűjtögetve az édességeket. Tudjátok, hogy honnan is ered valójában a Halloween? Van már ötletetek a Halloween-i partyra? Ha ezekre nem volt a válaszod, akkor mindenképpen olvasd el a bejegyzést. Az elején egy kicsit magáról az ünnepről írunk, utána meg jönnek a dekoráció és étel ötletek. :)

Szerintem abban mindenki egyet ért, hogy ha azt mondanám, hogy soroljatok fel három szót, ami eszetekbe jut a Halloween-ról, akkor a horror, a félelem és a szellem szavak egyike biztos, hogy köztük fog szerepelni. Mára teljesen átalakult magának az ünnepnek a fogalma, mint ahogyan indult. Szerintem mai napig főleg Amerikában olyan nagy ünnep, Európában inkább csak divat követésből terjedt el, de ott is inkább csak a dekoráció miatt, valamint egy jó téma az éppen aktuális partyhoz. Így mondhatjuk azt, hogy Európában és Magyarországon is ez csak egy jó marketing fogás. Az a része, ami nekem legjobban tetszik, az Európában nem jellemző. Amerikai blogger anyukáknál szoktam látni képet, ahogy a gyerekekkel együtt beöltöznek és házról házra járnak édesség gyűjtés céljából, ha pedig nem kapnak, akkor jöhet egy kis csíny, mint például wc papírral beborítani az illető fáját. Szerintem ez a legjobb dolog ebben az ünnepben, mivel a gyerekeknek egy életre szóló élményt jelent, amire mindig szívesen fognak visszaemlékezni. :)

A Halloween a kelta újév ünnepéből indult ki, mely november 1-jére esett. Ilyenkor megköszönték a Napistennek az éves termést, és mivel úgy hitték, hogy a holtak ilyenkor vándorolnak át a túlvilágra, áldozatokat mutattak be a sötétség és a halál istene előtt. Úgy tartották, hogy a holtak sírjaikból kikelnek ezzel esélyt kapva egy új életre. Otthonokba tüzet gyújtottak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Újév napjától állatbőröket aggattak magukra és három napos ünnepet tartottak a holtak istenének tiszteletére. Ez volt az első Halloween azaz „All Hallow’s Eve” (mindenszentek éjszakája). Innen származik az elnevezés.

Fő jellemzők amik mindenkinek eszébe jutnak

Töklámpás:
A legenda egy részeges férfihez (Jack O’Lantern) fűződik, miszerint kitagadták a mennyországból és a pokolból is és az ördög egy széndarabot adott neki, hogy a sötétségben lássa az utat. Jack a szenet egy marharépába tette és lámpásként használta, azonban ez nem volt elégé látvány, így váltotta fel a sütőtök, ami valljuk be tényleg sokkal látványosabb és dekoratívabb.

„Trick or Treat”:
Azaz Cukrot vagy csínyt. Ez az amit a bevezetőben is említettem, mikor a gyerekek csoportosan házról-házra járnak ezt a jelszót kiabálva annak reményében, hogy édességet tesznek a kosarukban. Ha nem akkor meg jöhet a csíny.

Hagyományos Halloween játék:
Amerikai gyerekek körében népszerű ezen az estén az almahalászat, melynek célja egy vízzel teli vödörből szájjal ki kell szedni az almát vagy a madzagra kötött édességeket kell elfogyasztani anélkül, hogy a kezeiket használhatják.

Dekorációk

Halloween-i töklámpás:
Szerintem ezzel senkinek nem mondtam újat. Az elmúlt években nagyon sok féle faragott tök elterjedt, melyek már nem csak rémisztő fejeket ábrázolnak, hanem egyfajta művészetnek is lehet nevezni, olyan szép formákat faragnak ki a tökből. Az interneten rengeteg inspirációt lehet találni, szóval mielőtt neki vágtok gyűjtsetek ötletet mindenképpen. Nagyon jó családi program lehet ez a kicsiknek-nagyoknak egyaránt, mindenki meg tudja alkotni a saját kis tökét. Fantáziád határtalan. Talán egy jó ötlet mielőtt egyből neki esnél késsel, szikével érdemes először megrajzolni, mit is szeretnél kifaragni és ami fontos, hogy éles tárggyal faragd. A faragás mellett a festés is egyre elterjedtebb, ami még jobban fel tudja doni a tököt. :)
Tipp: Tegyél bele egy mécsest az esti sötétben nagyon szépen fog mutatni. Vigyázz mert a belseje rohadni fog, ennek kicsit kitolására használj hajlakkot, a belsejét fújd be vele, így pár napig tovább csodálhatod.

Kísértet gyertyák:
Válasz néhány különböző méretű gyertyát és fekete kartonból vágjál ki különböző méretű köröket háromszögeket, melyeket szellemarcokká alakíthatók a gyertyán. Már csak fel kell ragasztani ezeket a kartonból kivágott motívumokat és kész is a te saját kísértet gyertyád, vagy alkoholos filccel is meg tudjátok rá rajzolni az arcot.
Véres gyertyát is tudtok csinálni, nem kell hozzá más csak egy piros és egy fehér gyertya. Gyújtsátok meg a piros gyertyát és a megolvadt viaszt csöpögtessétek rá a fehér gyertyára, nagyon félelmetesen tud kinézni.

szellemgyertya.jpg

Hátborzongató denevér tojástartóból:
A függönyöket, lámpákat nagyon egyszerűen tudod dekorálni tojástartóból készített denevérből. Nem is kell hozzá sok minden tojástartó, ecset, fekete festék, mozgó szemek és végül a madzag. 3 tojás helynyit vágjál le két oldalsó lesz a szárnya középen lesz a teste. Ezt az egészet fesd be feketére a középső test részre ragaszd fel a mozgó szemeket majd a tojás tartót átszúrva madzag segítségével fel is akaszthatód a te denevéred.

denever.jpg

Mumifikált mécses:
Személy szerint nekem ez az egyik kedvencem. Nagyon jól néznek ki, érdemes kipróbálni. Nem kell hozzá más egy befőttes üveg, egy kis kötszer és mozgó szemek. A befőttes üveget kötözd be a kötszerrel rögzítsd ragasztóval, majd a mozgó szempárokat rögzítsd. Tegyél bele egy mécsest és kész is. Nem is volt nehéz ugye?

mumifikalt_mecses.jpg

Halloween tök helyett mandarin tök:
Vegyél mandarinokat és fekete filc segítségével rajzolj rá különböző arcokat. Úgy fog kinézni, mintha egy mini Halloween tök lenne. Találó kedveskedés lehet. Nem nagy ajándék, de a barátaidnak, munkatársaidnak, családtagjaidnak mosolyt tudsz vele csalni az arcukra. Én legalábbis biztos örülnék egy ilyen finomságnak, amit utána meg is ennék. :)

mandarin.jpg

 

Party falatok

Múmia virsli:
A legegyszerűbben elkészíthető és legmutatósabb party falat szerintem. Lehet venni előre kész leveles tésztát, azt vágjuk fel csíkokra, a virslit pedig vágjuk be, és ezzel formáljunk neki ember alakot, utána pedig már csak rá kell tekerni a tészta csíkokat és megsütni.

ccc958a954985bd52ad35ba7e85288f8.jpg

Másnapos tök chips:
Minden buli elengedhetetlen kelléke szerintem a chips, de ilyenkor érdemes azt is egy kicsit extrábban tálalni. Nem kell más hozzá, mint egy kisebb méretű Halloween tök és kivágjuk a száját, mintha a mártogatós hányásként jönne ki a szájából és köré pedig tálalhatjuk a chipset. Ha nincs kedvetek vagy időtök valami mártogatóst csinálni hozzá, akkor sima ketchuppal is nagyon mutatós, úgy olyan mintha vér lenne.

tokchips.jpg

Pók pizza:
A pizzát mindenki szereti, így biztosan nem fogunk mellé, ha csinálunk mini pizzákat a Halloween-i bulinkba, a tetejére pedig nagyon egyszerűen tudunk fekete olívabogyóból pókot kivágni. De jól néz ki az is, ha vesztek apró mozzarella golyós sajtot azt laposra vágjátok és szellemet formáztok belőle a pizza tetejére. 100%, hogy rémisztő lesz a buli.

tokchips_2.jpg

 

Állati muffinok:
A sós mellett az édes sem hiányozhat a party falatok közül. Íme néhány ötlet, hogy hogyan tudjátok a muffinokat Halloween-i falatokká alakítani.

tokchips_1.jpg

Haláli puncs:
A sok étel után biztosan meg fognak szomjazni a vendégeid. Így mindenképpen készítsed el Drakula kedvenc italát, a Haláli puncsot. :) Lényeg, hogy piros italokat önts össze, 18 éven alattiaknak inkább gyümölcs leveleket ajánlok, 18 év felett jöhet a vörös bor. :) A kéz alakú jégkocka elmaradhatatlan, amit úgy tudsz elkészíteni, hogy veszel egy gumikesztyűt, amit megtöltesz vízzel és lefagyasztod, miután megfagyott mehet is a puncsba. (Figyeljetek arra, hogy ne hintőporos gumikesztyűt vegyetek, mert Drakula nem szereti, ha por íze van a puncsának.)
Tipp: Tegyetek bele még gumicukor kígyókat is, vagy gumi cukor szemgolyót. Biztosan leveszed a vendégeidet ezzel a lábaikról (reméljük nem szó szerint). :)

6349f8e13ec96fa8de8612db8a217d61.jpg

 

Mi általában ezen az ünnepen, ha hívhatom így, a család gyerekeivel elmegyünk az állatkertbe, ahol éjszakai nyitva tartás van. Különböző programokon lehet részt venni, különböző feladatokkal, amit ha megoldasz, ajándékot kapsz. Látványetetés is van ilyenkor, ami érdekes lehet minden korosztálynak. Számomra az a nyüzsgés, hangulat, dekorációk és a sok beöltözött ember ami vonz, kicsit ilyenkor a felnőttek is lehetnek gyerekek. Barátokkal, családtagokkal kiváló kikapcsolódást kínál mindenkinek. Utána persze jöhet egy jó horror ezzel megkoronázva a napot. Persze csak ha mered.

 

Írjátok meg kommentben ti, mivel készültök a Halloweenra! Milyen dekorációkat szoktatok készíteni? Milyen hátborzongató dologgal szoktátok ezt a napot tölteni? Mi jut eszedbe először ha meghallod ezt a szót, hogy Halloween?

Reméljük hasznos volt számotokra a bejegyzés és tudtatok egy kicsit inspirálódni. :)

 

Képek: Pinterest

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlywomen.blog.hu/api/trackback/id/tr7513085826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus. 2017.10.29. 15:26:53

Ezek nagyon kreatívak és ötletesek. Érdekes még a mexikói halottak napja, mely valójában több napos a halottak napját ünneplő fesztivál hangulatot jelent, koponyákkal, jelmezekkel, csontvázakkal utcákra vonulva.

Only Women 2017.10.29. 22:14:19

@Morpheus.: Örülünk, hogy tetszik a bejegyzésünk. :) Azta erről még nem is hallottunk, köszönjük az infót, utána fogunk olvasni.
süti beállítások módosítása