Te nem eszel húst? Csak zöldségeket eszel? Akkor mit eszel? Miért vagy vegetáriánus? Ha vegetáriánus vagy, ezeket és az ehhez hasonló kérdéseket biztos, hogy nem úszod meg. Te vega vagy? – szegezik nekem a kérdést nap, mint nap – hol rosszalló, hol érdeklődő pillantások kellő közepette. „Igen, közel 9 éve ” – válaszolom mind ezt magabiztosan és határozottan, mivel ekkor már várom a következő, ugyan magától értetődő, számomra immár mégis kissé unalmas kérdést: „Na, de akkor mit tudsz enni egyáltalán? Általános tévhiteket szeretnék elhessegetni. Sajnos a magyar ember nagyon ragaszkodik a maga tradícióihoz és bizony ilyen hagyomány az is, hogy ha nem eszel húst nem is tudsz jól lakni. Szerintem egyet értünk abban, hogy a magyarok húsimádók, vagyis húst hússal esznek. Ez most egy kicsit személyesebb bejegyzés lesz, mert saját tapasztalataimat írom le a vegetáriánus életvitellel kapcsolatban. Egy kicsit írok magáról a vegetarianizmusról, a saját tapasztalataimról és az árnyoldalról is, amiről a legtöbb helyen nem olvashattok.
A vegetarianizmus fajtái:
Nagyon sokféleképpen lehet csoportosítani ezeket, de én most 4 fő csoportot szeretnék kiemelni.
- Vegán: A legkevésbé elterjedt és legszigorúbb életforma. Kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztanak és azt is legtöbbször nyersen.
- Ovo-vegetáriánus: Hústerméket nem, de tojást fogyasztanak
- Lakto-vegetáriánus: Húst, tojást nem, de tejterméket fogyasztanak
- Szemivegetáriánus: Csirkehúst és halat fogyasztanak, továbbá tejtermékeket és tojást is.
Először is hát mit ennék? Ugyanazt, mint más csak mind ezt hús nélkül. Nem azért lettem vega, mert annyira sajnálom a kis állatokat. Félreértés ne essen, nagyon állat barát vagyok és imádom őket, de az életmódváltásomnak nem ez volt az oka, mivel tudom, hogy ha nem én, akkor majd más megeszi. Egy rossz élmény fűz az egészhez éppen ezért nem mondom azt, hogy soha többé nem fogok húst enni. Amikor életmódváltásom megtettem nagyon változatos reakciókkal szembesültem. A nagyszüleim a mai napig mikor megyek azzal fogadnak, hogy van ott egy kis csirke hús még. Ilyenkor mindig udvariasan mosolyogva válaszolok, de papa nem eszek húst. „Ja, akkor van egy kis tepertő a hűtőbe, egyél azt, az nem hús!” :D
Igazából nem tudom, hogy magamat melyik kategóriába sorolnám. Nem eszem semmi hústerméket vagy olyat, ami húst látott. A tojást önmagába nem nagyon szeretem, kb. évente egyszer eszek. A sajtokat imádom, habár mivel laktózérzékeny vagyok ezekből is a növényit és a laktózmentest eszem inkább. Amit írok az én tapasztalataim, az én véleményem ez eltérhet másokétól. Nem csak a pozitív oldalt szeretném leírni, mert igen van negatív oldala. Annyi biztos, hogy a vegetáriánus étrend esetében általában alacsony a koleszterin, a zsír és a telített zsírsav bevitele, ami biztosan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát és a szívkoszorúér problémákat.
„Hú, akkor neked biztos nincs energiád, mert nem eszel húst és nem viszel be fehérjét.” Erre a mondatra annyit tudok csak mondani, hogy soha nem estem még össze az utcán. Soha nem volt gond a mozgás. Napi 8 óra munka után is van energiám. Sőt a vegetarianizmus növelte az ételeknél a kreativitásom, pont azért, hogy ne egyhangúan, unalmasan táplálkozzak olyan ízeket is kimertem próbálni, amit előtte biztos nem tettem volna.
„Te nem tudod, miről maradsz le. Nem szörnyű, hogy ha mások körülötted eszik a finomabbnál finomabb húsételeket?” Ez majdnem olyan mintha én egy húsevőtől megkérdezném, hogy nem rossz neked nézni, hogy eszem a finomabbnál finomabb szép színes zöldségeket, amiket különböző technikával készítettem el? Egyelőre egyáltalán nem hiányzik a hús az életemből. Akármilyen hihetetlen nem esik nehezemre kifilézni egy csirkét, nem undorodok attól, hogy bepanírozzam és hasonlók. Ha hiszitek, hanem van olyan, hogy megérzem a mustáros hús illatát és azt mondom, hogy hm de finom illata van. Egyáltalán nem zavar, hogy körülöttem mások húst esznek, senkit nem szeretnék ’’áttéríteni”. Sőt mivel tudom, hogy mennyi árny oldala van nem is biztatnék senkit arra, hogy vega legyen. Amit kiemelnék, hogy ha étterembe megyünk nincs sok választás így nekem nem kell órákat gondolkodnom az 50 féle ételből, mert amibe nincs hús abból úgy is csak 2 van. :D
„Szója? Tofu? És sok zöld salátát eszel? Csak köreteket eszel?” Utálom a tofut, szóját és az ehhez hasonló mű dolgokat. Egy az, hogy rettenetesen rossz íze van és az állaga is szerintem eléggé érdekes. Másrészt rákkeltő hatása van szóval annyira nem is egészséges, mint azt mondják. A salátákat nagyon szeretem. A legtöbb zöldséget is, de azért válogatós vagyok. Mint írtam az elején, ugyan azt eszem, mint más csak éppen hús nélkül. Én nem marha pörköltet eszek, hanem gombapörköltet. Fasírozottba hús helyett különböző zöldséget teszek. A kreativitás határtalan el sem tudjátok képzelni, hogy milyen jól fel lehet dobni egy húsmentes ételt különböző zöldségek segítségével.
„A vegetáriánusok, mind vékonyak, mert csak kecske kaját esznek!” Hát ezt megcáfolom. A sütiben, csokiban, fagyiban és még sok más édességben elárulom nektek nincs hús és ezt a vegetáriánusok is szeretik. Ezek pedig kiadós kalóriadús lakomák lehetnek.
Vegetarianizmus árnyoldala
„Mi a vegetáriánus életmód hátránya?” Számomra talán a vashiány. A vasat a vörös húsokkal, májjal és vérrel (véres hurka, steak) lehet bevinni a legnagyobb mennyiségben. Az állati eredetű vas az, amire a szervezetnek a legnagyobb szüksége van. Ezt bogyókkal pótolni nem nagyon lehet. Rengetek vastablettát és injekciókat kaptam és mindezek ellenére csökken a vasam és a heamoglobinom, amit nagyon nehéz feltornázni. Ezáltal lettem vashiányos vérszegény. Ezért gyakran előfordul, hogy az átlagnál jóval fáradtabb vagyok estére. Tehát ezzel nem cáfolom meg a fenti kijelentésem, hogy energikus vagyok, mert napközben annak is érzem magam, de estére szerintem az átlagosnál jobban kifáradok és hétvégente akár 10-12 órát is képes vagyok aludni. Annak, ha valaki vashiányos és vérszegény nagy hátránya, hogy egyrészt nehezebb teherbe esnie, másrészt gyakran az ilyen kismamáknak transzfúziót, azaz vért kell kapniuk. Éppen emiatt nem zárom ki azt, hogy később újra elkezdek húst enni, mert a transzfúzió amúgy is veszélyes, terhesen pedig még inkább nő a rizikó faktor.
A másik dolog, amit ki kell emelnem a fehérjebevitel. Az elején, amikor nem ettem semmi tojásosat, semmi állati eredetű fehérjét nem vittem be, akkor gyakran dagadt a bokám és a lábfejem. Ekkor úgy gondoltam, ha mást nem is sajtot eszek, mivel azt mindig is szerettem. Amire fontos odafigyelni még a kalcium és a B 12 vitamin bevitelre, amiket béres cseppel könnyen lehet pótolni.
Sokan úgy gondolják, hogy ha valaki vegetáriánus, akkor ő nagyon környezettudatosan él, figyel az állatokra és a természetre egyaránt. Ezt sajnos meg kell cáfolnom! Ha valaki vegetáriánus vagy csupa bioterméket eszik, akkor neki az ökológiai lábnyoma sokkal magasabb, ami a környezetre nézve rosszat jelent. Ez a miatt van, hogy a szóját, a tofut és nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt külföldről hoznak be, hiszen itthon nem lehet ezeket mind kapni és ezek a szállítás miatt sokkal környezetszennyezőbbek. Tehát, akkor étkezik valaki környezettudatosan, ha a saját településén a helyi termelőtől szerzi be az alapanyagokat és a zöldséget, gyümölcsöt.
Remélem néhány kérdésre választ kaptatok és hasznosnak találtátok a bejegyzést. Aki azt mondja, hogy csak előnye van, az hazudik, mindennek van előnye és hátránya. Kérdéseitekre nagyon szívesen válaszolok, ha írtok kommentet!