Jelszó: LILA! - Koraszülöttek világnapja

2017. november 17. 07:00 - Only Women

20161117newborn-baby-boy-covered-in.jpg

Tudtátok, hogy a mai napon van a koraszülöttek világnapja? És azt tudtátok, hogy a lila szalag a koraszülöttek jelképe? A mai társadalomban egyre több baba születik idő előtt, ami egyre inkább növekedő tendenciát mutat sajnos. Ennek több oka is van, amelyekre néhányan nem is gondolnának. Szerencsére nagyon sokat fejlődött az egészségügy ezen a téren. Régebben az 1500g-os babáknak esélyük sem volt, most már az 500g-os kis jövevényeknek is nagyon nagy esélyük van arra, hogy teljesen egészségessé fejlődjenek. Ebben a bejegyzésben szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mennyi minden befolyásolja a koraszülést.

 

Koraszülött baba jellemzői:

  • 37. terhességi hét előtt született
  • Testsúly 2500g alatt
  • Testhossz 46cm alatt
  • fejkörfogat 33cm alatt

Koraszülött baba feje a testhez viszonyítva nagy, koponyacsontjuk puhák, tátongó nagy és kiskutacs, sok esetben az oldalkutacsok is tapinthatóak. Bőrük rettenetesen vékony, a bőralatti zsírszövet hiányzik, érrajzolat tűnik át a bőrükön és testüket magzatpihe borítja.

 

Koraszülés okai:

A legkönnyebben megoldható tényezők, melyek előidézhetik a koraszülést, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a drogfogyasztás. Ezek mellőzésével elkerülhetjük az idő előtti világra jövetelét a magzatnak, ezeknek rendkívül nagy egészségkárosító hatása van mind a babára mind az anyára, így érdemes a kismamának ezeket feltétlenül kiiktatni az életükből. Talán idesorolnám még az antidepresszáns gyógyszerek szedését is, ami sokszor vetéléshez vezethet. Az egyik legrosszabb a lehetséges okok közül a felszálló hüvelyi fertőzés, mivel ennek semmilyen észlelhető tünete nincs, ezáltal lehetetlen ellene védekezni. Sajnos ez mindenkit fenyegethet így erre megelőző védekezés nincs.

A világban, mint minden embert, így a kismamákat is érik stresszes állapotok, ami nagyon gyakori jelenség. Ez a stresszes állapot kiválthatja a szülés megindulását, olykor jóval korábban a tervezett időpontnál. A tartós stresszt kerülni kell, mert akár a terhesség első trimeszterében vetéléshez is vezethet, vagy magzati károsodást vagy rendellenességet is előidézhet.

Az anya kórelőzménye is nagy kockázati tényezőt jelenthet. Ez alatt az előző szüléseket és a spontán vagy művi vetéléseket értem. A koraszülés ismétlődési kockázata 25-50% körülire tehető. Számomra érdekes, hogy a szociális helyzet is rizikótényezőnek számít. Szakirodalom szerint, aki rosszabb szociális helyzetben él az sokkal nagyobb eséllyel fog koraszülés áldozatává válni. Minden kismamának fokozottan oda kell figyelnie a tápláltságára. Az anya alultápláltsága növeli a kockázatot, mivel a magzatját sem táplálja, így megfosztja őt életfontosságú vitaminoktól és nyomelemektől. A tudomány álláspontja szerint nem javasolt a terhesség alatti vegetáriánus étrend vagy esetleg nagyon szoros kontroll mellett.

A társadalom egyik felében felmerül az a kérdés, hogy az anya életkora tényleg befolyásolja-e a magzat egészségét? Esetleg idősebb korban tényleg fokozottan nő a koraszülés kockázata? Túl fiatal, 16 év alatti és idősebb, 40 év feletti anyáknál gyakrabban fordul elő koraszülés, mivel a fiatalnak a teste még nincs felkészülve egy magzat befogadására, a túl idősé pedig már nincs felkészülve rá.

 honved-korhaz-pic.jpg

Budapesten a mai napon kerül megrendezésre a III. Családi Élménynap a Koraszülöttek világnapja alkalmából! Ez a rendezvény kicsiknek, nagyoknak, anyukáknak, apukáknak, nagymamáknak, nagypapáknak és mindenkinek szól, akit érdekel. Számtalan programmal készülnek nektek. Sok-sok játék, vidámság, jó társaság, inkubátorsimogató a Peter Cerny Mentőszolgálattal, arcfestés, ClauWi hordozási tanácsadás és sok más szórakoztató program vár titeket.
A rendezvény ingyenes, de elő regisztráció szükséges.
További információ: https://koraszulott.com/koraszulottek-vilagnapja-2017

 

Remélem sikerült felhívni a figyelmet a koraszülés okaira kockázataira. Kijelenthetjük lassan, hogy népbetegség, hiszen naponta több baba születik, aki koraszülött. Tegyél ellene te is, figyelmeztesd, környezeted mire figyeljen oda!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlywomen.blog.hu/api/trackback/id/tr8113290273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása