8 óra Bécsben

2017. október 20. 07:00 - Only Women

Mire érdemes figyelni, ha autóval és ha vonattal utazol?

img_5113.JPG

Múlt héten csütörtökön Bécsben voltunk. Hivatalos dolog intézése miatt mentünk, de úgy voltunk vele, hogy ha már ott vagyunk, akkor egy kicsit kirándulunk is, ha már több száz kilómétert megtettünk. Évente több alkalommal is szoktunk menni Bécsbe, mert nagyon szeretjük magát a várost. Általában vonattal megyünk, de most a gyorsaság miatt inkább kocsival mentünk. A bejegyzésben néhány hasznos tippet szeretnénk adni, azoknak akik kocsival ill. azoknak akik vonattal mennek, a végén pedig a napunkról láthattok néhány képet. :)

Utazás autóval

Autóval egyszerűbb az utazás, ha mázlitok van akkor nincs az autópályán baleset sem, így viszonylag gyorsan lehet haladni. Ha viszont a magyar-osztrák határhoz értek, ott gyakran előfordul, hogy hosszú sor van és akár fél-egy órát is várakozni kell. Ilyenkor érdemes Hegyeshalomnáll lemenni az autópályáról és a kis határon átmenni, ott általában senki sincs vagy csak 2-3 autó, mivel a legtöbb ember nem tud róla és ott sokkal gyorsabban át tudsz menni, miután átmentél, akkor pedig fel tudsz menni újra az autópályára. Ezután már gyorsan lehet haladni az autópályán és kb. 40 perc alatt már be is érhetsz Bécsbe. Budapesthez hasonlóan ott is elég nagy a forgalom főleg a belvárosban, így számolni kell azzal, hogy lassabban lehet haladni.

Figyeljetek arra, hogy a városban bárhol parkoltok, ott fizetni kell. Nincsen külön kiírva, hogy ez fizetős parkoló, mivel nekik egyértelmű, hogy mindenki tudja, hogy bárhol parkolsz azért fizetni kell. SMS-ben lehet fizetni a parkolást vagy pedig a Trafikokban tudtok venni parkoló cédulát, amit max. 2 órára tudsz megvenni, mivel egy helyen maximum 2 órát tartózkodhatsz, utána el kell menni, különben a trafikos hölgy szerint szigorúan megbüntetnek. Szerintem ha többet vagytok egy helyen és 2 óra után kicseréled a parkoló kártyát egy másik két órásra, akkor az senkinek sem tűnik fel. (Ez csak az én véleményem, nem próbáltuk.) Mi úgy csináltuk, hogy a nap elején megterveztük, hogy hova fogunk menni és ott kb. mennyi időt leszünk és így előre megvettük a parkoló cédulákat. Érdekes, mert adnak egy ilyen nagyobb kártyát és azt neked kell kitölteni (be kell írnod az évet és be kell x-elni, hogy melyik hónap, melyik nap és hány óra hány perckor kezdted meg a parkolást).

Parkoló kártya díjak:

  • 15 perc: ingyenes
  • 30 perc: 1,05€
  • 60 perc: 2,10€
  • 90 perc: 3,15€
  • 120 perc: 4,20€

 városban több helyen is van egyébként mély garázs, de azok jóval drágábbak. Akkor éri meg, ha lerakjuk ott az autót, és egész nap ott hagyjuk, mivel lehet ott napi jegyet is venni, de ha kocsival mész a városban, akkor olcsóbb, ha mindig parkoló kártyát veszel.

Érdekesség, hogy Bécsben a közlekedési lámpáknál úgy van, hogy ha zöldről vált vissza a lámpa pirosra, akkor először a zöld elkezd villogni, utána vált sárgára és utána piros. A zöld villogás jelzi, hogy még gyorsan át tudsz menni, a sárgánál viszont lassítani kell. Figyeljetek arra is, hogy a városban nagyon sok helyen telepített trafik vannak, ezért a sebességkorlátot mindenképpen tartsátok be. :)

Utazás vonattal

Vonattal utazni nagyon praktikus és ha szerencsések vagytok, akkor olcsón ki is tudtok fogni vonatjegyeket. Érdemes kihasználni, hogy lehet venni kiránduló jegyeket, melyek ára:

Városi közlekedéssel Városi közlekedés nélkül
Budapest-Bécs 43€ 33€
Debrecen-Bécs 49€ 39€

 

Ha pedig Győrből utaztok és van egy kis szerencsétek, akkor tudtok venni kedvezményes jegyet, ami egy útra 9€, tehát oda-vissza 18€, de érdemes ezt előre megvenni, mert csak bizonyos vonatokra van ilyen jegy és arra is korlátozott számban. A kiránduló jegyekből viszont akárhányat lehet venni. Én inkább a városi közlekedés nélkülit ajánlom, ugyanis Bécsben lehet venni úgy nevezett Einkaufskarte-t, ami 6,10€ és 8-20 óráig használhatjátok, a hét minden napján lehet ilyet venni kivéve vasárnap. Ha viszont tudjátok előre, hogy nem fogtok sokat utazni tömegközlekedéssel, akkor lehet jobban megéri nektek, csak egy utazásra alkalmas jegyet venni, ami 2,20€. Tehát akármelyik variációt nézzük olcsóbban jöttök ki, mintha a drágább vonatjegyet vennétek meg. Egyébként Bécsben a tömegközlekedés nagyon jó, a város bármely pontjába egyszerűen el tudtok jutni. A főbb nevezetességeknél pedig van metró megálló, ami a legegyszerűbb. :) Ha jöttök haza felé, akkor érdemes időbe visszamenni a vasútállomásra, mert elég nagy a Bécsi vasútállomás és egy kis időbe biztos bele telik, mire megtaláljátok, hogy honnan indul a vonat, és a legtöbb vonat nem Bécsből indul, hanem Bécs csak egy megálló neki, tehát épp hogy megáll még felszállnak és megy is tovább. (Mi egyébként pont tavaly lekéstük a vonatot és 20€ volt a jegy a következő vonatra és ülő helyünk sem volt, szóval érdemes előbb menni. De mi jót nevettünk és biztos sokáig fogjuk még emlegetni. :) )

Szerencsére a hivatalos dolgunkat hamar sikerült elintézni, így volt időnk egy kicsit kirándulni. Nagyon jó idő volt aznap, így tökéletes idő volt a kirándulásra. Utána a Schönbrunni kastélyban voltunk, valamint a Stephansdom-nál, és ott sétálgattunk még egy kicsit. A továbbiakban pedig beszéljenek helyettem a képek. :)

img_5192.JPG

img_5193.JPG

img_5197.JPG

6_9.jpg

img_5200.JPG

img_5202.JPG

6_1.jpg

img_5203.JPG

6_2.jpg

6_3.jpg

img_5188.JPG

img_5189.JPG

6_4.jpg

6_8.jpg

img_5184.JPG

6_7.jpg

6_6.jpg

Remélem tetszett nektek a bejegyzés és hasznosnak találtátok. Ha van valamilyen hasonló tapasztalatotok, akkor kommentben írjátok meg. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlywomen.blog.hu/api/trackback/id/tr8513016748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása