Hogyan táplálkozzunk helyesen?

2017. október 13. 18:00 - Only Women

img_5047.JPG

Manapság egyre többet hallani az egészséges táplálkozásról, amit nem mindig a legegyszerűbb kivitelezni. Szerintem sok olyan tévhit van ezzel kapcsolatban, ami miatt azt hisszük, hogy, ami egészséges az nem finom, ami meg finom az nem egészséges. Pedig ez egyáltalán nem igaz, mindent lehet enni csak mértékkel. Mindig ez lebegjen a szemetek előtt. Biztos sokan hallottatok már az egészséges táplálkozás 12 pontjáról. A következőekben erről olvashattok az általam kibővített információkkal. Remélem, hogy ez arra fog motiválni titeket, hogy jobban figyeljetek oda egy kicsit a táplálkozásotokra, hiszen az óriási kihatással van az egész életetekre.

 

1.Minél változatosabban
Ennek a lényege, hogy minél többféle élelmiszerből, különböző elkészítési módokkal próbáljátok meg az ételeiteket elkészíteni! Az egy oldalú táplálkozás semmi jóra nem visz. Merjetek kipróbálni új alapanyagokat és elkészítési módba is merjetek váltani. A sokszínű étkezés által biztosíthatod magadat arról, hogy minden tápanyagot, nyomelemet és vitamint beviszel a szervezetedbe és így nem kell különböző étel kiegészítőket szednetek. Valamint egy étel is sokkal finomabb, ha több féle állagú és más elkészítési módú étel van benne

2.Együnk kevésbé zsíros ételeket
A magyar ember, mint mindenki tudja elég zsírosan készíti az ételeit, mi tegyünk ez ellen. Sütéshez, főzéshez a zsír helyett használjunk növényi olajat, ugyan olyan finom lesz tőle az elkészített ételünk csak sokkal inkább egészségesebb lesz és nem viszünk be vele feleslegesen plusz kalóriákat, szénhidrátokat. Személy szerint én nagyon szeretem az olíva olajat, de nagyon jó tud lenni például a növényi margarin is. Mellőzzük a rántást, inkább használjuk a habarást vagy az ételnek a saját alapanyagait használjuk sűrítésre. 

3.Kevesebb só
Minden étel elkészítéséhez kevesebb sót használjunk és utólag ne sózzuk meg az ételünket. Először lehet, hogy sótlannak fogjuk érezni az étel ízét, de az csak azért van, mert nagyon gyorsan hozzá szokik az ember a só ízéhez és így a sótlant könnyűen kiérezzük, de le tudjuk magunkat szoktatni. Ha pedig használtok, akkor inkább tengeri sót használjatok, az a sima étkezési sónál egészségesebb. Amúgy is, mint sokan tudjátok Magyarországon a vezető halálokokhoz tartozik a szív és érrendszeri betegségek, ennek egyik oka a túlzott só fogyasztás. Válaszd az életet érmeszesedés nélkül. 

4.Mérsékelt nassolás
Hetenként legfeljebb egyszer- kétszer az étel befejezése után lehet egy kis bűnt megengedni magunknak. Szerintem mondjuk, ezt a nassolást tartogassátok jutalmazásra. Mondjuk, ha valamiben sikert érsz el vagy egy kitűzött célt el tudtál érni, akkor jutalmazásként engedj meg magadnak egy süteményt, egy csokit vagy egy fagylaltot. A teljes megfosztás se jó, mert előbb utóbb ez ki fog ütni és akkor úgy nevezett farkas vágy tör rád és minden édességet be fogsz habzsolni. A szervezetnek szüksége van szénhidrát és cukor bevitelre, tehát nem vonhatjuk meg magunktól teljesen. Kezdetben lehet, hogy a raktárunkból fel fogja használni, de mihelyt elkezd az radikálisan csökkeni, utána pedig a szervezet elkezd minden bevitt cukrot és szénhidrátot raktározni, ami sokkal rosszabb, mert nekiállunk hízni azáltal. Az ételeket soha ne cukrozd, helyette használj mézet vagy édesítőszert. 

 img_5048.JPG

5.Tejfogyasztás
Naponta kb. fél liter tejterméket szükséges fogyasztani. Ez lehet, tej, joghurt, kefir, természetesen sovány vagy félzsíros formájában. A tejtermékek a leggazdagabb kalciumforrásunk, amiben megtalálható a kalcium hasznosulását elősegítő D-vitamin és a tejcukor. Ez tej illetve laktóz érzékenyebbeknél tudom nem kivitelezhető, de nekik a kalciumot valami úton módon pótolni kell. 

6.Zöldség, gyümölcs
Naponta többször együnk lehetőleg nyersen az idénynek megfelelő gyümölcs, zöldséget. Zöldséget akár salátának elkészítve, a színes kavalkád nagyon jól tud kinézni, ami lefotózva jól mutat az instagramodon akár, de szerintem az íze is mennyei tud lenni egy jó saláta öntettel, amit akár te is el tudsz készíteni és legalább sovány joghurtot tudsz bele tenni, amivel a napi kálcium beviteled is megvan. Nem hiába mondják azt, hogy napi egy alma az örök élet titka. A zöldséget nyers formában is ajánlom, ha esetleg éhesek vagytok és valamit enni szeretnétek, akkor csoki helyett egyetek inkább sárgarépát vagy karalábét. Higgyétek el ez is kiválóan alkalmas nassolásnak és csökkenteni fogja a nassolás után érzett vágyatokat.

5_1.jpg

 

7.Teljes kiőrlésű liszt
Asztalunkra minél többször kerüljön ’’színes” kenyér. Barna, félbarna, rozs és még sorolhatnám. Próbáljatok ki minél többet, hogy kitapasztaljátok, hogy nektek melyik ízlik a legjobban. Köretként pedig a zöldségeket részesítsük előnybe a tészta helyett! Természetesen heti egyszer- kétszer a durum tészta is belefér, ami szerintem egészen jó ízű. 

8. Napi ötszöri étkezés!
A napi rendszeresség nagyon fontos, itt is megmutatkozik a mérsékletesség. Ha napi 5 étkezésre osztod le az ételmennyiségedet, akkor soha nem fogsz farkas éhséggel küzdeni, de még se eszed magad degeszre. A reggeli a legfontosabb pont, amit a legtöbb ember kihagy az étkezéséből. Ez indítja az egész napodat így kihatással is van rá és a szervezeted is ez által kezd felébredni. Az emésztésedre kimondottan jó hatással lesz. A rendszeressé vált reggelizés meghozza a gyümölcsét. 

9.Folyadék bevitel
Nem, ez nem tévedés. Ez is a helyes táplálkozáshoz tartozik hozzá. Naponta minimum 2-3 liter vizet vagy cukrozatlan teát igyál meg. Sokszor nem is éhesek vagyunk, hanem szomjasak, csak az agyunk nem ezt az ingert közvetíti felénk és így mi egyből az étel után nyúlunk. Célszerű minden étkezés előtt egy pohár vizet meginni, hogy a folyadékpótlást ne az étellel próbáljuk meg bevinni. Tudom, itt az ősz, lassan a tél és sokan ilyenkor még annyit sem isznak, mint nyáron, pedig muszáj. A bőrünknek ilyenkor is szüksége van a hidrálásra. Szóval ne feledkezzetek meg róla! 

10. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiség!
A tévhitekkel ellentétben, a helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek a tilalmát se, azonban tény és való, hogy némelyiket célszerű előnybe részesíteni. A táplálkozási piramis nagyon jól szemlélteti ezt, hogy mi az, amiből lehet bővebben és mi, az amiből viszont figyelni kell a mennyiségre. Ami a piramis alján van abból kell többet enni, felfelé haladva pedig csökkenteni kell az adott ételcsoportból származó ételek bevitelét. Ami még szerintem fontos, de sok ember nem figyeli, a boltokban vásárolt élelmiszerek csomagoló papírján feltüntetett összetételeket illetve adalék anyagokat. Amibe négynél több E van azt én már nem venném meg, mivel rákkeltő hatásuk van és sok más betegségnek az elősegítőjük.

taplalekpiramis-a.jpg

 

11.Rendszeres testmozgás
Ez úgy mond a táplálkozás kiegészítője. A testmozgás által rengeteg kalóriát leadhatunk és szervezetünket erősíthetjük. Egy idő után doppingként fog működni és a mindennapjainkká tud válni. Én a reggeli edzést részesítem előnyben, akkor sokkal könnyebben rá tudom magam venni az edzésre, mint délután. Mellesleg nagyon jól fel is ébreszt egy kis reggeli mozgás és utána aktívan tudom folytatni a napomat, sokkal energikusabb vagyok azokon a napokon, amikor reggel edzek. De ha valakinek csak este van ideje mozogni az is nagyon jó, az pedig a nap tökéletes zárása, és utána még jobban fog esni az alvás. Egy a lényeg: MOZOGJUNK!!! A felesleges zsír át alakul izommá és a közérzetünk is javulni fog ez által.

12.Mérsékelt alkoholfogyasztás
Napi 1dl vörös bor jótékony hatással van a vérképzésre, de a péntek esténként a fiatalok körében elfogyasztott töménytelen mennyiségű alkohol szerintem inkább negatívan hat. Az agy sejtjeink nem termelődnek újra szóval, amit az alkohol segítségével eliszol az volt nincs és még fizettél is érte. Havonta – kéthavonta vagy inkább azt mondom, rendkívüli esetekben elmegy, de tény és való hogy öregíti a bőrt, ami egy nőnek se álma.

 

Remélem tetszett nektek a bejegyzés és hasznosnak találtátok. De legjobban abban bízom, hogy tudtalak titeket motiválni ezáltal arra, hogy jobban figyeljetek az étkezésre. Ha már egy ember megfogad a fenti pontokból legalább egyet, akkor a bejegyzés már elérte a célját. Írjátok meg kommentben, hogy ti mennyire figyeltek oda a táplálkozásotokra, nagyon kíváncsi vagyok. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlywomen.blog.hu/api/trackback/id/tr812941503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása