Programmajánló: Egy különleges utazás a vér útján

2017. szeptember 22. 18:00 - Only Women

Kutatók éjszakája 2017. szeptember 29.

kutatok_ejszakaja_1170x319.png

Mint minden évben idén is sor kerül a kutatók éjszakájára, ami szeptember 29-én kerül megrendezésre. A kutatók éjszakáját minden évben ősszel rendezik meg, mely során számos érdekes és fontos ismeretre tehetünk szert, miközben jól is érezzük magunkat. Rengeteg programon tudunk részt venni az ország szinte minden nagyobb városában, de mi szeretnénk ezek közül is egyet kiemelni, ami talán manapság nem kap elegendő figyelmet, ez pedig a Véradás fontossága.

Részt vehetünk egy különleges utazáson, amin számtalan érdekes dologgal ismerkedhetünk meg és mi magunk is kipróbálhatunk néhány dolgot. A programot az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szervezi és minden városban a Vérellátó Központjukat mutatják be. Megnézhetjük, hogy a vérlevételétől kezdve hogyan dolgozzák fel a vért egészen addig, amíg egy rászoruló beteg meg nem kapja.

fb_event.jpg

6 állomáson keresztül kísérhetjük végig a folyamatokat. Ezekről tájékoztató jelleggel szeretnék csak írni, hogy ne spoiler-ezzem le.

1.állomás: Landsteiner- Rövid tájékoztató jellegű előadás a vérről, és az Országos Véradó állomásokról. Miképpen jut el a vér A pontból B pontban, hiszen különleges kezelést és tárolást igényelnek.

2.állomás: ’’Vér-mérő’’ – itt te magad is kísérletezhetsz ezzel – azzal. Úgy mond, játszhatsz egy kicsit a saját véreddel. Szerintem ez a legjobb állomás, ahol nem csak az elméletbe kapsz betekintést, hanem a gyakorlatba is. Hiszen ki ne szeretné az ilyen fajta kísérleteket? Tudod a vércsoportod? Ha nem, akkor saját magad kiderítheted, vagy akár saját magad meggyőződhetsz a bizonyosságáról.

3.állomás: Véradás első lépéseiről kapsz tájékoztatást. A regisztrációról és a papír munkáról. Mint mindenki tudja a véradásnak szigorú szabályai vannak, mert a te épségedet se lehet veszélyeztetni és a leendő befogadó szervezetét sem. Sokan nem is tudják, hogy egy éven belüli tetoválás is nagyon sokat számít.

4.állomás: Ez az úgy mond feldolgozó bázis. Megnézheted, hogy miután levették a véred mi is történik vele, hogy is készül a gyógyításra alkalmas vér. Itt történik a vér szétválasztása, úgy mond kicentrifugázása.

5.állomás: ,, Szűrő” – vírusteszt állomás: Itt megismerheted azokat a teszteket, amikre a véred vizsgálják. Szerintem majdnem ez a legfontosabb állomás, hiszen nagyon sok vérrel terjedő halálos fertőzés van, amiről esetlegesen a véradó ember nem is tud. Ezért is érdemes vért adni, mert ingyen meg tudod, ha bármi fertőző betegséged van. Hiszen erről kötelesek téged értesíteni. (Hepatitis B, Hepatitis C, HIV és szifilisz)

6.állomás:  Kiosztó állomás: Ez általában a kórházon belül van, hiszen az adott osztályok itt tudják átvenni a vérkészítményeket, ez lehet választott vér, teljes vér, vörösvérsejt koncentrátum, trombocita koncentrátum, plazma készítmény…

 

Mi tavaly részt vettünk már ezen a programon és idén is menni fogunk. Nagyon izgalmas, ahogy adnak steril ruhát és beöltözhetsz, kísérletezhetsz  és persze segíthetsz másokon. Nem is gondolnánk, hogy a vér is gyógyszer, pont ugyan olyan, mint amilyen a gyógyszertárban meg lehet venni. Egy különbség azonban van! Még különböző tablettákat, krémeket... tudnak gyártani, vért sajnos nem. Még nem találtak olyan módszert, amivel pont ugyan azt a vért elő lehetne állítani, mint amit az ember szervezete termel. Nagyon sok embernek van szüksége vérre. Ezért is fontos és szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ha tehetik és egészségi állapotuk megengedi, akkor menjenek el vért adni, hiszen lehet, hogy valaki életét tudod megmenteni, és lehet, hogy egyszer te is rá fogsz szorulni valaki vérére.

Igaz, hogy semmi nem helyettesíti azt az érzést, mikor érzed, hogy valakin segítettél, de adnak csokit, hogy a vércukor szinted egy kicsit felvigye, adnak vizet, hiszen a folyadékbevitel nagyon fontos, valamint ha folyékonyabb a véred, akkor könnyebben adhatsz és egy 500 Ft-os Erzsébet utalványt is adnak. Tavaly mi a kutatók éjszakáján adtunk vért és kaptunk pluszba egy üveg bort is, amit kifejezetten erre az alkalomra készítettek. Valamint mindenki aki részt vesz a kutatók éjszakáján kap ajándékot is, tavaly mi vérplazma alakú kis cukrokat kaptunk, ami kémcsőbe volt csomagolva. A végén pedig SMS-ben tájékoztatnak téged arról, hogy a véredet megkapta valaki.

img_4260.JPG

Tavaly ilyen cukrot kapott minden résztvevő. Mennyire jól néz ki, nem?!

 

Tudtad?

1. Véradó minden egészséges 18-60 év közötti ember lehet.
2. Egy véradó 3 ember életét mentheti meg.
3. November 27-én van a véradás napja.
4. Egy kis babának egy bögrényi vére van.
5. Plazmaadáson úgy vehetsz részt, hogy évente egyszer minimum elmész véradásra.
6. A férfiak 3 havonta, a nők pedig 4 havonta adhatnak vért.
7. A véradás során 4dl vért vesznek le ami az egyéntől függően 10-15 percig tart, és függőséget okozhat az általa felszabadított adrenalinnal.
8. 13 különböző tesztet végeznek el a véren ezek nagy része baktérium után kutat.
9. Egy egészséges felnőtt emberben kb. 6liter vér kering. (De vannak vérraktáraink, ilyen a máj vagy a lép is)
10. A világon kb. 2 másodpercenként szüksége van valakinek vérre.
10+1  Az első sikeres transzfúzió alatt állattól származó vért adtak embernek.

Adj vért és ment meg 3 életet!

A részvétel regisztrációhoz kötött ezen a programon, valamint több olyan programon, ahol van egy max. létszám, akit fogadni tudnak. Siessetek, le ne maradjatok róla. Regisztrálni a kutatók éjszakájának az oldalán lehet:

http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/programok/

 

Ezen kívül ajánljuk figyelmetekbe az OVSZ oldalát is, ahol többek között látjátok a Vérkészletet is, hogy melyik vércsoportból mennyi van raktáron. Így akár azt is tudod követni, hogy a te vércsoportodból mikor van kevés vér, így akkor kiemelten megéri elmenni vért adni.

http://www.ovsz.hu/

 

Írjátok meg kommentben, hogy ti adtatok e már vért és, hogy mik a tapasztalataitok, valamint, hogy részt vesztek-e valamilyen programon a kutatók éjszakáján. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlywomen.blog.hu/api/trackback/id/tr8712885888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása