Kávé-tutorial a kávé szerelmeseinek

2017. október 24. 07:00 - Only Women

kave.jpg

Kávé?! Kinek mit mond? Kinek mi jut először az eszébe? Nekem a kora reggel, mikor a lakásban a frissen főzött kávé illata terjeng, ami egy kicsit megszépíti a reggelt. Jó időben az erkélyen elkortyolgatva, relaxálva az utca ébredését nézve én is felébredek. Nem azért iszom, mert serkent vagy, mert, hú ha mennyire felpörget (legalábbis én nem érzem magam utána éberebbnek, ha este iszok kávét is könnyen el tudok aludni), hanem azért, mert egyszerűen imádom mind az illatát, mint az ízét. Töménytelen mennyiséget meg tudnék belőle inni. De hogy honnan is ered? Kik ízlelték meg először? Tőled több ezer kilométerre, hogy iszák? Ha kíváncsi vagy erre tarts velem…

Az eredetére nézve szerintem sok legendát találunk, ami soha nem fog kiderülni, hogy is volt. A legelterjedtebb történet XIV. századra nyúlik vissza. Egy jemeni/etióp pásztor észrevette, hogy kecskéi egy bokor bogyós terméseit legelik és, hogy ha azt eszik, akkor a jószágai élénkebbek. Így a bogyókat elvitte egy közeli kolostorba, ahol a szerzetesek forró főzetet készítettek a bogyókból és ezzel ’’turbózták” fel magukat az éjszakai imádkozásra.

Mi is a koffein? Természetes dolog? Vagy talán mesterségesen előállított? Nos akkor lássuk. A koffein egy olyan drog, amely természetes körülmények között egyes növények leveleiben keletkezik. Viszont mesterségesen is elő lehet állítani. Mért is nevezzük drognak? A központi idegrendszerre fejti ki hatását így növelve az éberségünket, de csak átmeneti energiát szolgáltat. Nagyon hasonlít a többi droghoz, mivel egészen addig amíg használjuk, vagy ez esetben amíg rendszeresen iszunk kávét, addig nem érezzük a hatását, viszont ha nem használjuk, nem iszunk kávét, akkor érezni fogjuk a hiányát. Számos más dologban is megtalálható a koffein: teában, csokoládéban, néhány alkoholmentes italban és a fájdalomcsillapítókban. Hatását különböző tanulmányok szerint 6 órán át érezzük, de én ezt cáfolnám. Ha egész nap kávét innék, akkor is egy jót tudnék este aludni. Valamiért számomra egyáltalán nincsen ilyen szempontból jótékony hatással.

img_4059.JPG

Olaszország

Kezdjük az utazást először is szerintem Olaszországba. Amikor a kedves utazó odalátogat, valószínűleg a híresen jó kávé híre megelőzi annak kipróbálását. Annyira ragaszkodnak saját kávéjukhoz, hogy az Amerikában elhíresült Starbucks-ot be se engedi az országába. De akár hiszitek akár nem kevésbé nívós helyeken is nagyon finom kávét lehet inni. Az olaszok csak a reggeli első kávéjukat isszák tejjel azaz náluk nevezet cappuccinoként, mert ezt a reggeli mellé fogyasszák, amúgy meg sima feketén isszák, de előtte vizet isznak, azért hogy a szájuk semleges ízű legyen és a kávé intenzív ízét érezzék csak. Náluk a kávét elvitelre kérni tapintatlanság vagy egyszerűen a pultnál felhörpintve vagy egy baráti csevej mellett egy asztalnál illik elfogyasztani.

Spanyolország

Következő kávé kultusz legyen egy teljesen más világ. Ilyen szerintem Spanyolország itt 3 úgy mond spanyolos kávé van. (café cortado, café bombón, café con lenche) A cortadót pici üvegpohárban szolgálják fel, az eszpresszó egy kevéske kis felgőzölt tejjel fog gőzölögni neked, ha ezt kéred. Ezt általában reggelihez vagy esetleg szieszta után fogyasszák előszeretettel. A bombón valamiért számomra a nevéből adódóan egyből egy édes dolog jut eszembe. Ez így is van édesszájúaknak kimondottan ajánlom ez igazából a sűrű, édes tej (cukrozott sűrített tej) és az eszpresszó különleges harmóniáját adja át annak, aki ezt kéri. Én ezt spanyoloknál a reggeli kis churrosom mellé tudnám elképzelni. A con leche amilyen szépen hangzik annyira nem nagy szám szerintem ez a mezei tejeskávé a spanyoloknál. Jó sok tej és egy kis kávé. Amint látjátok a spanyolok nem igazán isszák sima feketén a kávéjukat szeretik egy kicsit felturbózni.

India

Nézzük következőnek Indiát, ami szerintem megint egy teljesen más kultúrát tár elénk. Mik is jellemzik itt a kávét? Erős fűszerezésű és monszuneljárással készült kávék. Mit is jelent az, hogy monszuneljárás? A kávébabokat nyitott, szellős helyeken tárolják a monszun ideje alatt, így elvileg teljesen magukba szívják az óceán aromáját. Délen gyakran főznek kávét filteres eljárással, ekkor a babszemekből főzött kávét fémdobozokban tárolják és olyan 3:1arányban tejet öntenek hozzá. India viszonylag nagy kávétermelő országnak számít, de valahogy a kávéfogyasztási szokásaik csak most kezdenek megjelenni. Igazából az indiaiak inkább a teát részesítik előnyben, így azon túl, hogy különleges eljárásaik vannak most kezd a kávé csak teret hódítani magának.

Arab világ

Sokat gondolkodtam, hogy milyen érdekességet lehetne nektek hozni még, majd a barátnőm hozta fel, hogy ha kávé, akkor az arabokat ki ne hagyjam. Hát így a következő fantázia utazás az Arab világ. A mediterrán területeken és az arab világban jóval elterjedtebb a zaccos kávé fogyasztása mint hazánkban. Az arab kávét erősen pörkölik, nagyon finomra darálják, és elég gyakran adnak az őrleményhez kardamom magot, aminek elég erős aromája van, de nagyon jól passzol a kávéhoz. Ezt praktikus étkezés előtt fogyasztani, mert étvágygerjesztő hatása van. A vizet egy nyeles edénybe forralják, majd a lobogó forró vizet lehúzzák a tűzről és ilyenkor teszik bele a kávét és érdekes módon a cukor is ilyenkor kerül bele. Vissza teszik a tűzre, majd folytonos kevergetés mellett kb. 2 percig forralják utána rövid ideig ülepítik, hogy kevés zacc kerüljön a csészébe. Ezen a térségen terjedt el a kávé zaccból történő jóslás. A kávé elfogyasztása közben problémáinkra kérdéseinkre koncentrálunk. A csésze aljra fordítjuk a csészénket ,majd a maradék zacc kifolyik. Így hagyjuk egy darabig majd felfordítjuk a csészénket és az így kapott alakzatból meg tudják fejteni a dolgainkat. Hát nem tudom ki hisz benne vagy ki sem. A lényeg szerintem, hogy a kávé jó legyen. 

Columbia

Utolsó országként Columbiát szeretném megemlíteni nektek. Mint tudjátok ez az ország a legjelentősebb kávéexportőr. Rengetek család él itt kávétermesztésből. A helyiek az alacsony minőségű, általában kávéporból készült tintot fogyasztják, mely a kávéval színezett víznek felel meg. A pornépnek termoszba árulják a kávét az utcán. Kint úgy mond különböző coffeeshopok vannak. Az kolumbiaiak a saját kávéjukat nem igazán kedvelik. Pedig jó minőségű, különleges aromájú kávét készítenek, amit akár több napig is képesek csepegtetni.

Különlegesség

Mi is a világ legdrágább kávéja? És mért is kerül annyiba amennyibe? Most írjam azt, hogy a gyenge gyomrúak ne olvassák tovább? De, hogy is irhatnék ilyet. :) Az ára egy csészének ebből a különleges kávéból kb 20.000ft-nak felel meg, szerintem ezért se olyan ismert itt a hazánkban. Néha a Starbucksos kávét is drágálják az emberek, akkor ezt? A neve ennek a méreg drága kávénak pedig Kopi Luwek vagy más néven civet coffee. Ez a világ legdrágább és legritkább kávéja, mely Indonéziából származik az ottani kávéültetvényekről. És mi is a titka? Mért ilyen drága? Nos, a kávébab egy ott élő cibet macskán megy keresztül szó szerint, mielőtt mi emberek elfogyasztanánk. Megetetik a cicával, szóval ő az elsődleges fogyasztója, majd miután távozik belőle a kávébab, az ültetvény dolgozói összeszedik, enyhén megpörkölik, és kilóját nagyjából ezer amerikai dollárért dobják a piacra. Még jó, hogy lehet kapni. :D

Nálunk abszolút favourite a Starbucks, azon belül is a Karamellás Frapuccino töménytelen mennyiségben tudnánk belőle inni, és legalább senkin nem ment át előtte és ezek után belegondolva mi is az a kb. 1500 Ft majdnem 0,5l-ért.

frappe.jpg

 

Írjátok meg kommentbem, ti hogy isszátok a kávét. Milyen különleges kávét itattok már? Hol ittátok a legfinomabb kávét? Ha szeretnétek, még hasonló bejegyzést azt is írjátok meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlywomen.blog.hu/api/trackback/id/tr713049322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása