5+1 tipp, amit ősszel tehetsz az egészségedért

2017. szeptember 29. 18:00 - Only Women

 

img_4799.JPG

Beköszöntött az ősz, ami magával hozta a hideget, az esős időt és természetesen a megfázást, a vírust és mindenféle megbetegedést. Hiszen a hideg időben könnyebben legyengül az ember immunrendszere, persze nem csak ez az ok, hanem sokkal több esélyünk van egy esősebb időben a megfázásra. Éppen ezért ősszel és télen talán még fontosabb az, hogy figyeljünk magunkra és az egészségünkre.Íme, pár jó tanács, amivel megelőzheted azt, hogy ne legyél beteg, és hogy átvészeld a hidegebb hónapokat táppénz  vagy az iskolából való hiányzás nélkül.

1. Tegyünk az allergiánk ellen!

Manapság nincs olyan ember, aki ne lenne allergiás valamire. Az éghajlatváltozás miatt, ez az időszak tolódik. Eddig augusztusban tetőzött, az elmúlt pár évben viszont a statisztikai adatok szerint és én is azt vettem észre, hogy egyre inkább szeptemberre-október elejére tolódik ki. Sokan nem tudják, de az allergiás tüneteket fokozza a piros gyümölcs illetve a piros zöldségek fogyasztása. Szóval ebben az időben felejtsd el a paradicsomot, piros almát, ribizli, piros kaliforniai paprikát és még sorolhatnám.  Szerintem egy próbát megér, mellőz minden piros színt az éttrendedből.

 

2.png

 

2. Vitaminpótlás!

Sokan ellenzik a ’’bogyó” formájában bevitt vitaminokat, pedig higgyétek el nélkülözhetetlen. Ahogy egyre hidegebb lesz, úgy egyre nehezebben tudjuk bevinni ezeket természetes módon, hiszen nincs annyi friss gyümölcs és zöldség, ami meg van annak többsége pedig import, amit különböző vegyi anyagokkal kezeltek, valamint éretlenül szedtek le és a szállítás alatt "kényszerből" értek meg. Ezek nem tartalmaznak annyi vitamint, mint amennyi a hazai gyümölcsök és zöldségek. Szerintem mindig érdemesebb csak az évszaknak megfelelően termő zöldségeket és gyümölcsöket megvenni és azokat fogyasztani. Ilyenkor meg érdemes C-vitamint szedni, de mindenképpen figyeljetek oda, hogy 1000 mg-os legyen és ebből napi egy elegendő. Túladagolni nem tudjátok, hiszen vízben oldódó vitamin, így a felesleg a vizeletben távozik. Amit még szerintem érdemes szedni, az a Béres csepp hiszen ez több féle nyomelemet tartalmaz, ami szükséges a szervezetnek, az adagolás testsúly-kilogrammra van meghatározva. Amire érdemes ennél figyelni, mivel B – vitamint is tartalmaz, ezért az étvágyad megnövekedhet.

 

3. Folyadékpótlás.

Míg nyáron a nagy melegben az ember annyira nem feledkezik meg a folyadékpótlásról, hiszen szomjúság érzetünk meg van a hőség miatt, addig a hideg beköszöntével egyre inkább a háttérbe szorul. Ilyenkor is ugyan olyan fontos a minimum napi 2 liter folyadék bevitele. Szerintem az ember a hűvös, esős időben sokkal jobban kívánja a meleg teát. Nekem nagy kedvencem a Teekanne-nak a ginger&lemon  teája illetve a Milford teának a cherry&lemon-ja. Esetleg pár csepp citromlevet is tehettek bele amiben van C-vitamin, így a folyadékot és a vitamint is pótolni tudjátok. A tea ezenkívül azért is jó, mert finom és itatja magát, így úgy meg tudjuk inni azt a 2 litert, hogy észre sem vesszük.

 

img_4802.JPG

 

4. Gyömbér jótékony hatása!

Pár éve kezdett el, elterjedni itt Magyarországon a gyömbér, de szerintem még ma is inkább az ínyenceknek ajánlják. Van egy jellegzetes illata és íze de nekem nagyon tetszik és nagyon szeretem. Már most elkezdhetitek azt, hogy lereszelitek a gyömbért amit mézzel elkevertek és minden nap egy kanállal esztek belőle. Erősíti az immunrendszert, az alapvető vitaminokat tartalmazza ( A,- B,- C,- E,- vitamin, magnézium, foszfor, kálium és vas), köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van. Nagyon sokféleképpen felhasználható tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe vagy akár a teánkba is reszelhetünk belőle. Amivel végképp megnyerte nálam magát az, az a tény, hogy a daganatos megbetegedések elleni védelemben is kitűnően vizsgázott.

 

5. Mozgás!

Ez igazából az év minden napjára igaz. Nem csak a testednek, de a lelkednek is jót tesz. Az ősz az elmúlás hónapja, az erre hajlamos emberek könnyebben lesznek depressziósak, könnyebben kerülnek maguk alá. Ennek kiküszöbölésére, menj el sétálni, találkozz a barátaiddal. Ne gubózz be otthon az ágyadba, azzal a kifogással, hogy mert kint hideg van. A szervezetednek ilyenkor is szüksége van a mozgásra és ráadásul napi fél-egy óra mozgás jótékony hatással van az immunrendszeredre, mivel több mindennek teszed ki mint otthon ülve. Ha idén meg is fázol, miatta jövőre hidd el már nem fogsz. Kezdetnek az is megteszi, ha az iskolába vagy a munkába gyalog mész és gyalog jössz. Fogjatok össze többen és mozduljatok ki egy jó társasággal minden könnyebb. Nagyon jó barátnős program tud lenni, ha például együtt eljártok edző terembe, vagy valamilyen edzésre. A csajokkal egy jó kis táncos aerobik vagy egy izzasztó TRX kiváló program lehet a hideg időkben. Mozgással kapcsolatban ne úgy legyetek, hogy nem szükséges, mert már elmúlt a bikini szezon, inkább gondoljatok arra, hogy mennyi időtök van következő nyárig és ez idő alatt milyen jó formába tudjátok magatokat hozni. :)

 

5+1. Moss kezet!

Az emberek többsége beleköhög, beletüsszent a kezébe, majd mindent összetapogat, amit utána egy addig egészséges ember is megfog. Ha a tömegközlekedést használod próbálj meg minél kevesebb kapaszkodóhoz hozzá érni és leszállás után mindenképpen használj kézfertőtlenítőt, ha kéz mosásra nincs lehetőséged. Addig amíg nem tudsz higiénésen kezet mosni, lehetőség szerint ne nyúlj a szádba, ne egyél és semmi olyan tevékenységet ne csinálj amivel a szádba vihetnéd a baktériumokat, kórokozókat, vírusokat. Ha te lennél beteg mindenképpen papír zsebkendőbe köhögj, tüsszents, ezzel is védve embertársaidat.

 

Higgyétek el a fent olvasható tippek, csekélynek tűnhetnek, de nagyon sokat számítanak. Tegyetek ti is minél többet egészségetekért. Sokan nem is értékelik az egészségüket addig, amíg aztán nem lesznek betegek. Az egészség az egyik legnagyobb kincs a világon, vigyázz rá te is!!! :)

 

Írjátok meg kommentben, hogy ti így a hideg beköszöntével mit tesztek az egészségetekért.

Várjuk további tippjeiteket és tanácsaitokat is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlywomen.blog.hu/api/trackback/id/tr512909884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása