Egy vegetáriánus őszinte vallomása a vegetarianizmusról

2017. november 03. 07:00 - Only Women

Avagy a vegetarianizmus árnyoldallal együtt

img_5312.jpg

Te nem eszel húst? Csak zöldségeket eszel? Akkor mit eszel? Miért vagy vegetáriánus? Ha vegetáriánus vagy, ezeket és az ehhez hasonló kérdéseket biztos, hogy nem úszod meg. Te vega vagy? – szegezik nekem a kérdést nap, mint nap – hol rosszalló, hol érdeklődő pillantások kellő közepette. „Igen, közel 9 éve ” – válaszolom mind ezt magabiztosan és határozottan, mivel ekkor már várom a következő, ugyan magától értetődő, számomra immár mégis kissé unalmas kérdést: „Na, de akkor mit tudsz enni egyáltalán? Általános tévhiteket szeretnék elhessegetni. Sajnos a magyar ember nagyon ragaszkodik a maga tradícióihoz és bizony ilyen hagyomány az is, hogy ha nem eszel húst nem is tudsz jól lakni. Szerintem egyet értünk abban, hogy a magyarok húsimádók, vagyis húst hússal esznek. Ez most egy kicsit személyesebb bejegyzés lesz, mert saját tapasztalataimat írom le a vegetáriánus életvitellel kapcsolatban. Egy kicsit írok magáról a vegetarianizmusról, a saját tapasztalataimról és az árnyoldalról is, amiről a legtöbb helyen nem olvashattok.

A vegetarianizmus fajtái:

Nagyon sokféleképpen lehet csoportosítani ezeket, de én most 4 fő csoportot szeretnék kiemelni.

  • Vegán: A legkevésbé elterjedt és legszigorúbb életforma. Kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztanak és azt is legtöbbször nyersen.
  • Ovo-vegetáriánus: Hústerméket nem, de tojást fogyasztanak
  • Lakto-vegetáriánus: Húst, tojást nem, de tejterméket fogyasztanak
  • Szemivegetáriánus: Csirkehúst és halat fogyasztanak, továbbá tejtermékeket és tojást is.

Először is hát mit ennék? Ugyanazt, mint más csak mind ezt hús nélkül. Nem azért lettem vega, mert annyira sajnálom a kis állatokat. Félreértés ne essen, nagyon állat barát vagyok és imádom őket, de az életmódváltásomnak nem ez volt az oka, mivel tudom, hogy ha nem én, akkor majd más megeszi. Egy rossz élmény fűz az egészhez éppen ezért nem mondom azt, hogy soha többé nem fogok húst enni. Amikor életmódváltásom megtettem nagyon változatos reakciókkal szembesültem. A nagyszüleim a mai napig mikor megyek azzal fogadnak, hogy van ott egy kis csirke hús még. Ilyenkor mindig udvariasan mosolyogva válaszolok, de papa nem eszek húst. „Ja, akkor van egy kis tepertő a hűtőbe, egyél azt, az nem hús!” :D

Igazából nem tudom, hogy magamat melyik kategóriába sorolnám. Nem eszem semmi hústerméket vagy olyat, ami húst látott. A tojást önmagába nem nagyon szeretem, kb. évente egyszer eszek. A sajtokat imádom, habár mivel laktózérzékeny vagyok ezekből is a növényit és a laktózmentest eszem inkább. Amit írok az én tapasztalataim, az én véleményem ez eltérhet másokétól. Nem csak a pozitív oldalt szeretném leírni, mert igen van negatív oldala. Annyi biztos, hogy a vegetáriánus étrend esetében általában alacsony a koleszterin, a zsír és a telített zsírsav bevitele, ami biztosan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát és a szívkoszorúér problémákat.

„Hú, akkor neked biztos nincs energiád, mert nem eszel húst és nem viszel be fehérjét.” Erre a mondatra annyit tudok csak mondani, hogy soha nem estem még össze az utcán. Soha nem volt gond a mozgás. Napi 8 óra munka után is van energiám. Sőt a vegetarianizmus növelte az ételeknél a kreativitásom, pont azért, hogy ne egyhangúan, unalmasan táplálkozzak olyan ízeket is kimertem próbálni, amit előtte biztos nem tettem volna.

„Te nem tudod, miről maradsz le. Nem szörnyű, hogy ha mások körülötted eszik a finomabbnál finomabb húsételeket?” Ez majdnem olyan mintha én egy húsevőtől megkérdezném, hogy nem rossz neked nézni, hogy eszem a finomabbnál finomabb szép színes zöldségeket, amiket különböző technikával készítettem el? Egyelőre egyáltalán nem hiányzik a hús az életemből. Akármilyen hihetetlen nem esik nehezemre kifilézni egy csirkét, nem undorodok attól, hogy bepanírozzam és hasonlók. Ha hiszitek, hanem van olyan, hogy megérzem a mustáros hús illatát és azt mondom, hogy hm de finom illata van. Egyáltalán nem zavar, hogy körülöttem mások húst esznek, senkit nem szeretnék ’’áttéríteni”. Sőt mivel tudom, hogy mennyi árny oldala van nem is biztatnék senkit arra, hogy vega legyen. Amit kiemelnék, hogy ha étterembe megyünk nincs sok választás így nekem nem kell órákat gondolkodnom az 50 féle ételből, mert amibe nincs hús abból úgy is csak 2 van. :D

„Szója? Tofu? És sok zöld salátát eszel? Csak köreteket eszel?” Utálom a tofut, szóját és az ehhez hasonló mű dolgokat. Egy az, hogy rettenetesen rossz íze van és az állaga is szerintem eléggé érdekes. Másrészt rákkeltő hatása van szóval annyira nem is egészséges, mint azt mondják. A salátákat nagyon szeretem. A legtöbb zöldséget is, de azért válogatós vagyok. Mint írtam az elején, ugyan azt eszem, mint más csak éppen hús nélkül. Én nem marha pörköltet eszek, hanem gombapörköltet. Fasírozottba hús helyett különböző zöldséget teszek. A kreativitás határtalan el sem tudjátok képzelni, hogy milyen jól fel lehet dobni egy húsmentes ételt különböző zöldségek segítségével.

„A vegetáriánusok, mind vékonyak, mert csak kecske kaját esznek!” Hát ezt megcáfolom. A sütiben, csokiban, fagyiban és még sok más édességben elárulom nektek nincs hús és ezt a vegetáriánusok is szeretik. Ezek pedig kiadós kalóriadús lakomák lehetnek.

Vegetarianizmus árnyoldala

„Mi a vegetáriánus életmód hátránya?” Számomra talán a vashiány. A vasat a vörös húsokkal, májjal és vérrel (véres hurka, steak) lehet bevinni a legnagyobb mennyiségben. Az állati eredetű vas az, amire a szervezetnek a legnagyobb szüksége van. Ezt bogyókkal pótolni nem nagyon lehet. Rengetek vastablettát és injekciókat kaptam és mindezek ellenére csökken a vasam és a heamoglobinom, amit nagyon nehéz feltornázni. Ezáltal lettem vashiányos vérszegény. Ezért gyakran előfordul, hogy az átlagnál jóval fáradtabb vagyok estére. Tehát ezzel nem cáfolom meg a fenti kijelentésem, hogy energikus vagyok, mert napközben annak is érzem magam, de estére szerintem az átlagosnál jobban kifáradok és hétvégente akár 10-12 órát is képes vagyok aludni. Annak, ha valaki vashiányos és vérszegény nagy hátránya, hogy egyrészt nehezebb teherbe esnie, másrészt  gyakran az ilyen kismamáknak transzfúziót, azaz vért kell kapniuk. Éppen emiatt nem zárom ki azt, hogy később újra elkezdek húst enni, mert a transzfúzió amúgy is veszélyes, terhesen pedig még inkább nő a rizikó faktor.

A másik dolog, amit ki kell emelnem a fehérjebevitel. Az elején, amikor nem ettem semmi tojásosat, semmi állati eredetű fehérjét nem vittem be, akkor gyakran dagadt a bokám és a lábfejem. Ekkor úgy gondoltam, ha mást nem is sajtot eszek, mivel azt mindig is szerettem.  Amire fontos odafigyelni még a kalcium és a B 12 vitamin bevitelre, amiket béres cseppel könnyen lehet pótolni.

Sokan úgy gondolják, hogy ha valaki vegetáriánus, akkor ő nagyon környezettudatosan él, figyel az állatokra és a természetre egyaránt. Ezt sajnos meg kell cáfolnom! Ha valaki vegetáriánus vagy csupa bioterméket eszik, akkor neki az ökológiai lábnyoma sokkal magasabb, ami a környezetre nézve rosszat jelent. Ez a miatt van, hogy a szóját, a tofut és nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt külföldről hoznak be, hiszen itthon nem lehet ezeket mind kapni és ezek a szállítás miatt sokkal környezetszennyezőbbek. Tehát, akkor étkezik valaki környezettudatosan, ha a saját településén a helyi termelőtől szerzi be az alapanyagokat és a zöldséget, gyümölcsöt.

 

Remélem néhány kérdésre választ kaptatok és hasznosnak találtátok a bejegyzést. Aki azt mondja, hogy csak előnye van, az hazudik, mindennek van előnye és hátránya. Kérdéseitekre nagyon szívesen válaszolok, ha írtok kommentet!

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onlywomen.blog.hu/api/trackback/id/tr2813147386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.04. 16:33:46

ha ez megvigasztal, én húst-hússal evőként vagyok vashiányos
igaz a napi 6 kávét beverem, ami - állítólag - szintén nem segít a dolgon

Estevez atya 2017.11.04. 16:50:04

Szeretnék, de nem bírok vega lenni.

Az elefántok vegák (ha jól tudom), és mégis milyen nagyra nőlnek.

qwertzu 2017.11.04. 17:01:00

Pár pontosítás: a legszigorúbb nem a szimpla vegán, van olyan irányzat is, ami csak olyan dolgokat eszik, ami magától is lehullana a növényről.

en.wikipedia.org/wiki/Fruitarianism
Some fruitarians will eat only what falls (or would fall) naturally from a plant: that is, foods that can be harvested without killing or harming the plant.

A steak nem véres akkor se ha nyers. Természetesen rendesen kivéreztetik az állatokat. A lé a mioglobintól vörös. Tény, van benne vas.

" Egyáltalán nem zavar, hogy körülöttem mások húst esznek, senkit nem szeretnék ’’áttéríteni” ."

Heh, ha minden vega ilyen lenne. Grat.

" habár mivel laktózérzékeny vagyok ezekből is a növényit és a laktóz mentest eszem inkább."

A rendesen megérett kemény sajt gyakorlatilag laktózmentes. Persze a hazai sajtipar napokban méri az érési időt, nem hónapokban ahogy kéne. Sajnálatos módon az ilyesmi drága.

Only Women 2017.11.04. 17:05:56

@qwertzu: A vegetarianizmusnak nagyon sok féle irányzata van, én csak a legelterjedtebbeket soroltam fel benne, de ezt írtam is a bejegyzésben.
Én nem a kisállatok védelme miatt lettem vega, hanem csak egy rossz élmény miatt, ezért sem zavar, ha más eszik húst.
Igen, azokban a sajtokban valóban nincs laktóz, de mint írtad nagyon drága, valamint szerintem itthon Magyarországon nehezen is lehet ilyet beszerezni, legalábbis az én környezetemben nem gyakori, csak fesztiválokon szoktam ilyennel találkozni, mikor a termelők árulják a saját termékeiket. :)

A tudomány sosem téved! 2017.11.04. 17:11:31

Fura, hogy az index nevű bulvároldalon mindig csak az ilyen cikkek címlaposak, hol valami jó dolgot fikáznak.
Olyan sose kerül ki, hogy a húsevés/védőoltások/ellenzék/gyógyszerek/menekültek árnyoldala.
Gondolhatnánk, hogy biztosan ezért fizet a megrendelő, de az persze összeesküvés elmélet lenne...

Ettől még a tény tény marad: az emberszabásúak anatómiailag növényevőnek lettek tervezve.
A húsfogyasztás nemcsak a természetre, de az emberre nézve is káros.
A menekültek pedig nem duplázzák meg a GDP-t... és nem, Orbán nem mond le... holnap sem... és holnapután sem...

LoveKills 2017.11.04. 17:20:39

"a valaki vegetáriánus vagy csupa bio terméket eszik, akkor neki az ökológiai lábnyoma sokkal magasabb, ami a környezetre nézve rosszat jelent."

Elnézést, de ez nettó butaság, rengetegszer cáfolták már. Csak egyetlen okot említek, a legfontosabbat: aki húsevő, az húsfogyasztásával nemcsak a világban lévő szenvedést fokozza (etikai ok), hanem fenntartja a húsipart is (gazdasági ok), ami elképesztő mennyiségű pénzt emészt fel. Vegának lenni nemcsak azért eszményi és elérhető cél, mert jót teszünk magunknak (tapasztalat, hogy energikusabb vagyok) és az állatoknak, hogy az emberi létállapotból fakadóan morális lényekként élünk, de azért is, mert a húsevés kerülésével (vagy legalább drasztikus csökkentésével) nem járulunk hozzá a húsipar fennmaradásához. Egy vegetáriánus ökológiai lábnyoma nagyságrendekkel kisebb, mint aki hagyományosan étkezik.

Magam is vega vagyok.

qwertzu 2017.11.04. 17:27:07

@Only Women: "Én nem a kisállatok védelme miatt lettem vega, hanem csak egy rossz élmény miatt" Előfordul, ismerek vega hentest is. :)

@A tudomány sosem téved!: Return of wmiki! 10 év után se sikerült megtalálnod a mindenevők szócikket a lexikonban?

Lapcsánka 2017.11.04. 18:54:41

Sok vega ismerősöm jön azzal, hogy ha lehet hús nélkül is élni, akkor miért ne tennénk. Ilyenkor szoktam a B12 vitamint felhozni, ami csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, illetve az emberi szervezetben, de ott nem termelődik olyan mennyiségben, hogy elég legyen és ami el van raktározva, az is elfogy pár éven belül. Szóval, ha "isten" vegának teremtett, gondolhatott volna rá, hogy a zöldségekben is legyen elegendő B12. Persze, most már mindenféle táplálékkiegészítővel lehet helyettesítni ezeket, na de akkor oda jutunk, hogy majd fehérjeporon meg vitamintablettákon fogunk élni, hiszen akkor a növényeket sem kell majd kipusztítani.

szemétpasi 2017.11.04. 18:56:13

@A tudomány sosem téved!: JÓ van, remélem most kiadtad magadból aztán boldogabb lettél.

Pierr Kardán 2017.11.04. 18:57:42

Vajon a vegánok szájában ugyanúgy összfut a nyál a frissen nyírt fű illatától, mint az enyémben egy jó sültkolbász illatától?!?!

midnightcoder2 2017.11.04. 19:09:44

@A tudomány sosem téved!: "Ettől még a tény tény marad: az emberszabásúak anatómiailag növényevőnek lettek tervezve."
A majmok igen. De az emberek nagyon-nagyon nem. És a kettő már roppant régen elvált egymástól. Ezt amúgy te is viszonylag könnyen ki tudod próbálni: odamész a legközelebbi fűcsomóhoz vagy rakás falevélhez, és megpróbálod megenni. Nem fog menni, volt már hogy egy-egy rakás ember erre éhezés miatt rákényszerült, és bele is haltak a szerencsétlenek. Te csak a természetben előforduló növények egy nagyon szűk spektrumát tudod elfogyasztani feldolgozás nélkül: az épp érett gyümölcsöket, és bizonyos gyökereket, Pl. répa, és bizonyos leveleket, Pl. saláta, sóska. Ezzel mint növényevő kb. éhen pusztulnál, különösen annak fényében, hogy a mai zöldségfélék is hosszas nemesítés eredményei, egy répa finoman szólva nem annyira úgy néz ki ma mint akár csak 500 éve. Nem véletlen, hogy a legtöbb valódi növényevő képes a kevésbé exkluzív, viszont sokkal nagyobb mennyiségben előforduló kaját is megenni. Igen, a főemlősök is.

ComLo 2017.11.04. 19:10:36

Én úgy vagyok vele, mint egyszerü náci a pride-al: amíg otthon négy fal között csinálják, nincs vele bajom, de ne tolják a képembe. Viccet félre téve, tényleg lelke rajta ha valaki ezt választja (és nem valaki kényszeríti rá!), de néha nagyon agresszíven nyomják a másik képébe.
Ami viszont kiakaszt, az önbecsapás, hogy SOKKAL változatosabban esznek így. Sosem értettem ha az összetevők mondjuk 50%-át elhagyod, mitől lesz változatosabb az étel. Én minden vegán cuccot meg tudok enni, ők a húst tartalamzókat nem. Én kétszer annyi kaja közül választhatok. Hogy jön az ki, hogy nekik mégis több a lehetőségük?

19540511 2017.11.04. 19:20:45

@A tudomány sosem téved!: Nem értelek! Hogy jön ide Orbán? Tudtommal ő nem vega.
Amúgy pedig én úgy tudtam, hogy pont azoknak kevesebb az alvásigénye, aki nem eszik húst, mivel a hús emésztéséhez kell a több alvás.

gójgómitic 2017.11.04. 19:44:56

@ComLo: Azért kérlek szépen, mivel rá vagy kényszerülve, hogy utánanéz pár dolognak és lőn csoda olyan ételek is jönnek sorba, amikről előtte fogalmad se volt. Fekete bab (baromi sokféle bab van), vörös lencse (lencsét csak újévkor, akkor is barnát és 3 évente ettem, de van zöld lencse is pl), köles, hajdina, lenmag , tofu nem sorolom. Főleg, hogy a rengeteg zöldségből (és gyümölcsből is) egy átlag fogyasztó soha nem eszik, csak ha rákerül a pizzájára vagy beleteszik a süteményébe. Pl a munkatársaim. Elmúlt 10 évben egyszer se láttam őket, semmilyen magot, zöldséget, van akinél még gyümölcsöt se enni. Ennyit erről, hogy ki eszik változatosan.

gójgómitic 2017.11.04. 20:04:24

@midnightcoder2: Te megeszed nyersen a húst? Megkívánod a nyulat amikor látod szaladni a mezőn? Igen a gabonát se, a zöldséget se nagyon. Egyetlen amit az ember megkíván , amit a természet ad neki azaz érett gyümölcs. Tehát elsősorban az az ember tápláléka, de az is igaz, hogy kihalt volna az emberiség, ha nem eszik feldolgozott ételt és igen, akkor is ha nem eszik húst (mondom ezt vegánként). Mégpedig azért mert az ember gyenge ahhoz, hogy a természetben éljen. Le kell telepednie, fedél kell a feje felé , védenie kell magát. Ergo ki kell használnia a környezetét, ki kell zsigerelnie.

VegaCsiga 2017.11.04. 20:41:24

@Only Women: A gyakorikerdesek-en irta egyszer valaki, hogy krónikus vashiányban szenvedett, és tablettákkal meg vaskészítményekkel sem tudta helyrehozni. Aztán kipróbálta a mákos-mézes tésztát heti több alkalommal fogyasztva, és az annyira felvitte neki, hogy a vérvizsgálat +++-os vasat mutatott ki. Nem emlékszem a konkrét számokra, hogy heti hányszor, mennyit és mennyi ideig ette a tésztát, de neki állítólag segített. Lehet, hogy van benne valami, mert a mákban köztudottan sok vas van, a mézben meg réz ami a felszívódáshoz kell(a c vitamin mellett). Hátha...

Only Women 2017.11.04. 20:44:24

@VegaCsiga: Aranyos vagy, hogy próbálsz segíteni, de sajnos nem szeretem a mákot és akármennyire próbálom magam rávenni nem megy. De ha valaki kipróbálja és beválik neki, azért jelezze hátha ad nekem is egy kis motivációt. :)

Mamoka 2017.11.04. 20:59:35

Egy évig voltam vegán. Kényszerből, mert az összkoleszterin szintem meghaladta a 9 mmol/l értéket - az orvosom üvöltött, és letiltott minden állati táplálékról. Egy év után, mikor külföldről hazajöttem, az összkoleszterin szintem 3 alatt volt, viszont az összes májfunkció leletem a közelgő véget vetítette előre -- az orvosom üvöltött, hogy állati fehérje nélkül a máj nem képes működni!
Ez csaknem 30 éve történt. Azóta is kínlódok a koleszterinnel, a májfunkciós értékekkel és az orvosokkal!
Az orvosok, a dietetikusok, a kutatók össze vissza beszélnek! Egymásnak, és néha önmaguknak is, homlok egyenest ellentmondó állításokat hangoztatnak. Úgy néz ki, hogy kísérleti nyulak vagyunk!
Kialakítod magadnak a számodra jó közérzetet biztosító étrendet: forrás, mennyiség, minőség, gyakoriság ... stb -- aztán a vérképed láttán az orvosod csak üvölt veled! És kezdődik minden előröl!
Találkoztam már 2. típusú cukorbeteggel, aki vegán étrenden él, nem számolja a bevitt szénhidrát mennyiségét, és annyit eszik, amennyi éppen jólesik neki -- és tökéletes a vérképe, a vércukor és az inzulin szintje. És van olyan ismerősöm, aki húst hússal eszik, imádja a libazsíros kenyeret kolbásszal vagy pirosarannyal, és a kedvenc vasárnapi ebédje a zsírba kisütött rántott sertéstarja krumplipürével, és tökéletes a vérképe. Mindketten jól érzik magukat a választott étrendjükkel. Ameddig nem akarják a környezetükre erőltetni saját étrendjüket, addig minden a legnagyobb rendben van!
Tehát mindegy, hogy vegán vagy húsimádó vagy, a lényeg az, hogy jól érezd magad, és az ételed az egészségedet is szolgálja!

Only Women 2017.11.04. 21:04:58

@Mamoka: Velem, úgyhogy egészségügyi dolgozó vagyok, közölte egy orvos, hogy a vas az olyan mint a pénz, kinek több van, kinek kevesebb még se érdekel. A másik közölte, hogy nem tud mit kezdeni velem. Szóval biztos nem egyszerű dolog. Persze az is nehezíti a dolgot, hogy amennyi ember annyi vélemény. Szerencsére találtam egy harmadik orvost, aki próbál segíteni.
Az biztos, hogy annál fontosabb nincs, mint hogy az ember jól érezze magát.

Only Women 2017.11.04. 21:25:48

@LoveKills: Valóban van olyan nézet is, hogy a vegetáriánusok lábnyoma kisebb, de a legtöbb nézet szerint nekik sokkal nagyobb. Ökológiai lábnyom vizsgálatánál is több tényezőt hasonlítanak össze. Én a bejegyzésben is írtam, hogy szállítási költség tekintetében nagyobb, hiszen a vegák nehezebben szerzik be a termelői piacról azt, amit éppen fogyasztanak, nyilván nem az itthon is termő zöldségekre gyümölcsökre gondolok, te egzotikus gyümölcsöket és zöldségeket, valamint pl. tofut és szóját én még nem láttam piacon. Az viszont tény, hogy azoknak az embereknek a legalacsonyabb az ökológiai lábnyoma, akik nem boltban vásárolnak, hanem a piacon a helyi termelőktől.
Ha más aspektusból vizsgáljuk az ökológiai lábnyomot, akkor lehet, hogy van olyan nézőpont, ahol a vegák lábnyoma kisebb, de én a bejegyzésben kimondottan a fentire gondolva írtam. :)

LoveKills 2017.11.04. 21:32:21

@Only Women: Rendben, tiszta sor. :) Egy biztos, vegának lenni szerintem összességében szebb, jobb, élhetőbb világot eredményez - magunknak és a környezetünknek is. Ez tapasztalat, eszemben sincs téríteni!

Zsoltbacsi 2017.11.04. 21:56:13

Szerintem egyik véglet se jó. Múltkor olvastam egy FAO (ENSZ egészségügyi szerve) jelentést, és ők heti 30 dkg húst ajánlottak. Tulajdonképpen a ük/déd/nagyszüleink is úgy éltek: vasárnap volt hús, ami kitartott hétfőig, jó esetben keddig :)
Én a magam részéről próbálok lavírozni a húst hússal és a vegetarianizmus között.

dr. mesterséges színezék 2017.11.04. 21:56:27

@A tudomány sosem téved!: "Ettől még a tény tény marad: az emberszabásúak anatómiailag növényevőnek lettek tervezve."

Téged még a bonobók is kiröhögnének.

dr. mesterséges színezék 2017.11.04. 21:57:03

"Számomra talán a vashiány. A vasat a vörös húsokkal, májjal és vérrel (véres hurka, steak) lehet bevinni a legnagyobb mennyiségben. Az állati eredetű vas az, amire a szervezetnek a legnagyobb szüksége van. Ezt bogyókkal pótolni nem nagyon lehet."

Végre egy kis őszinteség!
Némi gyomorbaj miatt pár hónapra szögre akasztottam a húst - 25 évnyi rendszeres véradás után először zártak ki a csapolásból a hemoglobinszint nívó alá csökkenése miatt. Kellett bő kéthavi disznó- és marhatuning (a tőlem egyébként sem idegen spenóttal-sóskával), hogy megint szintben legyek, és mellesleg meg is jegyezzek valamit abból, amit olvasok.

kikinyugalomba 2017.11.04. 21:58:13

Semmi, az árnyoldalak se általánosíthatók. 23 éve vegaként tök rendben van (és volt) a vasam és a hemoglobinom, szoktam vért is adni. Ha előfordulok laborvizsgálaton, általában az egyetlen eltérés a rendszeresen alacsony koleszterin szint.

Szója: nem tudom miből gondolod, hogy az "egzotikum". Magyarországon és a szomszédos országokban jelentős szójatermesztés van. Hogy önmagában milyen a szója, azon folyik vita. A tofu fermentált és sajtolt szójatej, szerintem a legjobb út a szója fogyasztáshoz. Meg kell nézni olyan népeknél (kínai, japán pl) ahol évezredek óta fogyasztanak szóját, szinte csak ebben a formájában teszik. Önmagában kb mintha fűrészport énnél, de ha jól van elkészítve (és ebben a szintén fermentált szójaszósz jó partner) nagyon finom. Termelői piacon nincs ugyan tofu, de egy bioboltban nagy eséllyel magyart kapsz. Sőt, még az Auchan -ban is :-)

Roan 2017.11.04. 23:43:04

@VegaCsiga: Az mondjuk elég vidám lehet, hogy életed hátralévő részében heti 3x mákos-mézes tésztát kell enned...

felucca02 2017.11.05. 10:28:58

@kikinyugalomba: Csatlakozom, 15 éve nem nagyon ment le hús a torkomon, semmi gondom nincsen, viszonylag lapos a hasam, magashegyi túrázom és biciklizem, elég erősen.

Nem térítek senkit, viszont azt tapasztalom, hogy ha valahol kiderül, hogy vegetáriánus vagyok, akkor elkezdenek félni tőlem, és kérik, hogy ne térítsem meg őket. Ez kábé, olyan, mintha egy melegről feltételeznék, hogy a nyílt utcán esik neki a saját nembéli embertársának.

Szóval nekik van bajuk a vegetariánizmussal, nem nekem.

Valaki kérdezte, hogy hogyan lehet így változatosan érkezni, mikor eleve felére csökken a kínálat. Hát valahogy úgy, hogy kénytelen vagy jobban odafigyelni, hogy mit eszel, ezért egy újabb univerzum nyílik ki előtted.

Igen, fogódzkodjatok meg, a vegetáriánus sem nyers füvet eszik, hanem ő is szereti a finom ízeket, a változatosságot, adott esetben szeret zabálni. Én is szeretek.

Nem, nem fut össze a számban a nyál a frissen kaszált fűtől. Viszont elhányom mgam a nyugdíjasnénitől a boltban, ahogy veszi a párizsit. Úristen, azt ő tényleg meg fogja enni? Teljesen abszurnak érzem, hogy emberek önszántukból ilyesmit vesznek a szájukba.

De, mint mondtam, nem térítek meg senkit, legfeljebb sajnálom őket, titokban és csendben.

ComLo 2017.11.05. 10:29:19

@gójgómitic: Nah pont ez a baj. Te most nem azt írtad le, hogy a a vegánok miért esznek változatosabban hanem hogy TE mennyivel változatosabban eszel (szerinted), mint a környezeted.

Attól hogy elhagyod az alapanyagok felét, nem fogsz változatosabban enni. Ha pedig csak azért nézel utána az ételeknek mert vegán vagy, akkor régen rossz.

zsu80 2017.11.05. 10:30:16

@Pierr Kardán: Nem vagyok vega, de a legfinomabb, igazi minőségi olivaolajoknak sötétzöld színe, és frissen vágott fű illata van, szóval nekem arra összefut a nyál a számban. Simán friss kenyeret belemártogatva a legfinomabb.

Niola Bes Xyrta 2017.11.06. 09:29:16

@A tudomány sosem téved!:
A növényevőknek hiányos fogazat van. Az embernek nem. A majomfélék között is megtalálható a vadászat, ahol más, kisebb majmokra vadásznak és bizony meg is eszik őket, és nem szenvednek hiányt gyümölcsben. A többivel egyetértek :)

Ezt Jól Kifőztem 2017.11.06. 14:14:40

@felucca02: "elhányhatod" magad a nyugdíjas nénitől, de a mai helyzetet nézve, a néninek valószínűleg a nyugdíjból nem futja növényi virslire, sem növényi tejre ötszörös áron. Én is támogatom az egészséges táplálkozást (gluténmentesen, laktózmentesen étkezem, hús nélkül), de talán ezért a gondolatodért mondják, hogy véletlen se akarj téríteni. Elég visszataszító módon fogalmaztál egy idegen emberről, akinek a hátteréről fogalmad sincs. Még akkor is, ha csak nagy általánosságban írod. És az átlag nyugdíjasnak halvány gőze nincs sokszor a veganizmus szépségeiről és senki nem tanítja, hogy tud laktatóan vásárolni a minimál béres nyugdíjából...
süti beállítások módosítása